Resurse practice

1. De ce și cum să-l accept necondiționat pe copilul/nepotul  meu?

Acceptarea necondiţionată venită din partea părinților/bunicilor are un rol hotărâtor în dezvoltarea emoțională și socială optimă a copiilor. În cadrul acestui workshop vom descoperi împreună ce înseamnă a-l accepta necondiționat pe copil, ca persoană, chiar și atunci când greșește sau are comportamente neadecvate. In plus, vom afla care sunt acele mesaje pe care trebuie să i le transmitem pentru ca el să înțeleagă faptul că îl acceptăm necondiționat și îl iubim chiar și atunci când nu ne place ceea ce face.

2. Ce pot face să promovez o gândire sănătoasă a copilului/nepotului meu?

Un stil de gândire nesănătos/disfuncţional este acela care stă la baza majorității problemelor emoționale și comportamentale ale copiilor. Alternativa acestuia, un stil sănătos (funcţional) de gândire, determină reacții emoționale și comportamentale optime și adecvate situațiilor cu care copilul se confruntă. În cadrul acestui workshop vom descoperi împreună ce presupune un stil de gândire sănătos, care sunt consecințele sale benefice și cum putem dezvolta o astfel de gândire la copiii noștri.

 

3. Cum să înțeleg și să facilitez dezvoltarea competențelor sociale și emoționale ale copilului/nepotului meu?

            Cu toții ne confruntăm cu situații în care copilul nostru exprimă emoții și comportamente de largă diversitate. De cele mai multe oriș noi nu putem descifra aceste reacții și nici nu înțelegem ce este în spatele lor. Mai mult, sunt situații în care copilul are reacții emoționale cu totul neașteptate, se comportă neadecvat sau efectiv refuză dialogul cu noi sau prietenii. Toate acestea au efecte negative asupra relațiilor sale interpersonale și a stării de bine a celorlalți. În cadrul acestui workshop vom descoperi împreună cum să recunoaștem și să înțelegem emoțiile copilului, ce provoacă aceste emoții și cum să gândim noi, ca părinți, pentru a reacționa adecvat la acestea. De asemenea, vom parcurge câțiva pași necesari pentru a promova o dezvoltarea optimă a competențelor sociale și emoționale ale copilului pentru a facilitata adaptarea și succesul său la școală, în relațiile cu ceilalți copii sau cu adulții.

 

4. Cum gestionez situațiile dificile în relația cu copilul/nepotul meu?

             În calitate de părinți, adesea relațiile cu copii nostri ne sunt amenințate de o serie de situații atipice cu care ne confruntăm. De multe ori reacționăm instinctiv, fără să cunoaștem soluții eficiente la problemele apărute, iar consecințele nu sunt întotdeauna cele dorite. În cadrul acestui workshop, vom descoperi împreună cum să înțelegem nevoile copilului nostru și cum să ne raportăm la ele, cum să fim flexibili în relațiile cu aceștia și să gândim adecvat (sănătos), fără să ne înfuriem sau să ne învinovățim pe noi sau pe copil pentru conflictele apărute. De asemenea, vom identifica soluții optime pentru situații specifice, care să faciliteze rezultate dezirabile pe termen lung în relațiile noastre cu copiii.

English